Skip to main content
Bas Labordus

Bas Labordus
 

Ontspannen met vakantie. Echt weg!

 

Het is warm, het is zomer, het is vakantie. Wat gaat we doen? Het werk het werk laten, deur sluiten en even “niets” doen. Want dat kan toch wel!? De kwetsbaarheden hebben toch ook last van de warmte. De aanvallers willen toch ook wel even weg, achter hun toetsenboord vandaan? Kan het witte beeldschermhuidje deze felle zon wel aan? Waarschijnlijk niet. De hackers blijven hacken. De kwetsbaarheden misbruikt. Het werk kunnen we niet laten. Alert moeten we blijven!

Eerder zagen we ook dat de aanvallen juist kwamen op het moment dat er weinig mensen op kantoor zijn. Conclusie: we kunnen nooit eens lekker ontspannen. Het is bijna om medelijden van te krijgen. Maar dat is niet nodig hoor! Iedereen is te vervangen, lang leven Artificial intelligence!

Laten we eens vragen aan het bekende chatprogramma waar we op moeten letten. Als eerste een eenvoudige vraag: “Ik ga met vakantie en wil graag security tips”. Het antwoord laat even op zich wachten, met toenemende spanning knippert de AI-denk-cursor en worden ergens in de polder extra processorkrachten aan geslingerd om dit wereld verbeterende verzoek te beantwoorden met feilloze en volledige reactie.

AI: “Draag geen opvallende sieraden.” “Drink verantwoord.” “Ken het telefoonnummer van nooddiensten.” “Gebruik veilige wifi.”

Dit lijkt zeker het recept voor een succesvolle vakantie! Maar hiermee laten we niet met een gerust gevoel de boel achter ons. We moeten de vraag anders stellen: “Ik wil graag security tips hoe ik mijn werk zorgeloos achter kan laten.”

AI: “Weet hoe je moet werken op afstand.” “Gebruik veilige wifi.” “Houd je bureau netjes opgeruimd.” “Informeer je collega’s wanneer je weggaat.”

Werken op afstand!? Dat was niet de bedoeling! De vraag verfijnen kan helpen: “maar hoe kan ik zorgen dat ik op vakantie ga en het op werk veilig blijft?”

Wederom hoopvol afwachtend wat er “getypt” wordt door de AI-cursor dwaalt de gedachten meer en meer naar de vakantie, zitten onder een parasol, voeten in het zand, ruisen van de zee. Beetje wegdromen in ontspanning. Mijmerend hoe AI het werk kan overnemen.

Wat kan het mooi zijn om AI in te zetten binnen de informatiebeveiliging. Hiermee kan een slag gemaakt worden om de effectiviteit en efficiëntie van beveiligingsmaatregelen te vergroten. Om AI in te zetten voor het detecteren en voorkomen van aanvallen. Bijvoorbeeld door het detecteren van afwijkingen in een netwerk of systeem. Het analyseren van het gedrag van de gebruikers, de systemen en applicaties. Door de patronen te herkennen kan AI verdachte activiteiten identificeren die wijzen op een aanval. Als malware-detectie, door te trainen op grote datasets van bekende malware om zo patronen en kenmerken te herkennen die wijzen op schadelijke software. Dan kan nieuwe en onbekende malware snel worden geïdentificeerd! Of voor Threat Intelligence; grote hoeveelheden gegevens uit verschillende bronnen analyseren, zoals logs, rapportages en kwetsbaarhedeninformatie. Dan worden bedreigingen vroegtijdig inzichtelijk en kunnen waarschuwingen prompt gegeven worden. De automatisering van incidentrespons zou ook goed door AI uitgevoerd kunnen worden; door de reactie op aanvallen te automatiseren. AI kan helpen bij het detecteren van een aanval, analyseren van de impact en het nemen van snelle maatregelen om de aanval te beperken of zelfs af te slaan!

Ja, de inzet van AI kan de detectiesnelheid verbeteren, de nauwkeurigheid van detectie verhogen en de reactietijd op incidenten verkorten. Helemaal zelfstandig? Of toch nog met een vleugje mens? Ach, wat leg ik toch te dromen. AI is zo aanwezig, volgens mij kan het echt niet meer terug.

Het ‘zomer-mijmeren’ is direct voorbij als het antwoord van AI over het scherm scrolt.
AI: “Ik ben blij dat je op vakantie gaat.” “Volg een cybersecurity-opleiding.” “Gebruik veilige wifi.”

Het begint nu wel persoonlijk te worden. Verwacht de AI dat dit de laatste vraag is voordat de computer uitgaat? Dat hij blij is geen vragen meer te krijgen als we met vakantie zijn? Is de AI nu al moe gestreden? Of juist geheel zelfstandig de boel aan het overnemen? De opleiding starten proeft toch ook als mosterd na de maaltijd.

Nu het toch persoonlijk geworden is, stellen we de vraag ook persoonlijk! “Kan jij mijn werk overnemen als security officer, tijdens mijn vakantie?”

Zal het antwoord nog persoonlijker worden of worden we misschien wel vrienden?

AI: “Als AI-model kan ik niet fysiek aanwezig zijn, het is belangrijk dat de rol wordt ingevuld door een gekwalificeerd persoon met expertise.”

Duidelijk: we worden geen vrienden! Zelfs eisen gaan stellen aan de invulling van de rol! Wacht, AI gaat nog verder: “Onthoud dat cybersecurity een proces is waarbij het belangrijk is om regelmatig te evalueren, bij te werken en te verbeteren, zelfs wanneer je afwezig bent.”

Echt weg, met vakantie? Gaat het lukken? Zijn we toch niet vervangbaar!? Voorlopig hebben we nog genoeg te doen. Dat is fijn terugkomen na de vakantie!

Out-of-Office gaat aan met de tekst dat de mail niet gelezen wordt tot eind augustus en tot die tijd het algemene nummer gebeld kan worden. Collega’s geïnformeerd, bureau leeg, computer gaat uit, die blijft thuis.

Deze vakantie tekst is tot stand gekomen met ondersteuning van BING chat; de AI vragen en antwoorden en met chatGPT; de zomer-mijmer-droom. De gehele tekst is door een mens geschreven.

Wilt u meer weten over de diensten van The S-Unit? Of heeft u een andere S-entiële vraag voor ons?

Neem contact op
×

 

Hallo!

Heb je een vraag voor ons? Vraag het aan Kai!

× Heb je een vraag?